May 2019 Current Affair MCQ Questions and answers-

1.Who has been appointed as the first female match referee by ICC?
Veiw Answer
Answer:G S Lakshmi
India's G.S. Lakshmi has become the first-ever woman to be appointed to ICC’s International Panel of Match Referees and will be eligible to officiate

2. Which country has terminated its Black List of Indian-origin people?
Veiw Answer
Answer:India
The Home Ministry has decided to discard its ‘Black List’ of Indian-origin people. The list mostly comprised the names of people belonging to the Sikh Community, who have taken asylum abroad under the plea of alleged persecution in India.

3.Recently Vice President M Venkaiah Naidu released a postage stamp to commemorate the 750th birth anniversary of which person?
Veiw Answer
Answer:Sri Vedanta Desikan
The Vice President, M. Venkaiah Naidu released a postage stamp to commemorate the 750th birth anniversary of Sri Vedanta Desikan in New Delhi. He said that our textbooks must throw light on the lives of great saints and spiritual icons such as Sri Vedanta Desikan so that our children internalize and practice the lofty ideals of humanism, peace and compassion propagated by them.

4.Name the mission, under which Khadi and Village Industries Commission(KVIC) distributed 1 lakh bee-boxes that produced 246 metric tonnes of honey so far.
Veiw Answer
Answer: Honey Mission
For the first time in India, under the ‘Honey Mission’ initiative, (KVIC) Khadi and Village Industries Commission (in less than 2 years) distributed more than 1 lakh bee-boxes among farmers and jobless youths across India.KVIC has helped in creating more than 10,000 new jobs and 25,000 additional man-days through the manufacturing of bee boxes and honey extractors. Bee-keeping would also open many job avenues for aspiring young entrepreneurs.

5.Which nation has appealed to the international community to lift travel warnings?
Veiw Answer
Answer:Sri Lanka
Sri Lankan President Maithripala Sirisena has appealed to the international community to lift travel warnings issued after the Easter Sunday attacks. India, United States, China, UK and Australia are among the countries which issued travel warnings after Easter attacks.

6. The 14th edition of the annual Sino Indian border trade opened up in which state?
Veiw Answer
Answer:Sikkim
The 14th edition of the annual Sino-Indian border trade opened at Nathu La in Sikkim. A function was held to mark the occasion. The Principal Secretary of Commerce and Industries Department, Dr Thomas Chandy, along with officers of various central agencies were present on the occasion.

7. The life and works of which Politician is set to be filmed jointly by India and Bangladesh?
Veiw Answer
Answer:Sheikh Mujibur Rahman
India and Bangladesh in a meeting agreed to jointly produce the film based on the life and works of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman and documentary of Bangladesh Liberation War 1971. The delegation from Bangladesh side led by Dr. Gowher Rizvi, Adviser to Prime Minister of Bangladesh met Amit Khare, Secretary of Information and Broadcasting Ministry. The co-production of the film was earlier announced by the PM of both India and Bangladesh.

April 2019 Current Affair MCQ Questions and answers-

1.Which country has released a special stamp on Hindu epic Ramayana to commemorate the 70th anniversary of the diplomatic ties with India?
Veiw Answer
Answer:Indonesia
Indonesia released a special stamp on the theme of Ramayana at the 70th anniversary of the establishment of diplomatic ties between India and Indonesia event in the presence of India’ Ambassador Pradeep Kumar Rawat and Indonesia’s Deputy Foreign Minister Abdurrahman Mohammad Fachir.

2. What is the name of the English translation of the poem titled ‘Khooni Baisakhi’ on Jallianwala Bagh massacre, that was launched in 29th edition of the Abu Dhabi International Book Fair (ADIBF)?
Veiw Answer
Answer:“Inked in Blood and Spirit of Freedom”
Navdeep Suri, Indian Ambassador to the United Arab Emirates (UAE) launched his book, “Inked in Blood and Spirit of Freedom” which is the English translation of poem ‘Khooni Baisakhi’ on Jallianwala Bagh massacre. On 24th April 2019, the 29th edition of the Abu Dhabi International Book Fair (ADIBF) started and will conclude on 30th April at the Abu Dhabi National Exhibition Centre

3.Which country has recently set up Coordinating Council for attracting foreign investments, mainly from India?
Veiw Answer
Answer: Kazakhstan
Kazakhstan under the chairmanship of it’s Prime Minister, Askar Mamin has set up Coordinating Council for attracting foreign investments inclusive of investments from India. Under Askar Mamin, a decision was taken to lay down the functions of Investment Ombudsman in order to venture for new approaches to improve investment scenario in Kazakhstan by efficiently interacting with the investors and providing solutions to current issues. The meeting chose the Astana International Financial Centre (AIFC) as a Unified Centre for the coordination of work on investment and promotion (Regional Investment Hub).

4. Name the two countries which have planned to set up joint border ‘Reaction Force’ to fight terrorism.
Veiw Answer
Answer: Iran and Pakistan
Iranian President Hassan Rouhani and visiting Pakistani Prime Minister Imran Khan have agreed for setting up a joint border ‘Reaction Force‘ to combat the attacks by militant groups on both sides their frontier. The Iran-Pakistan border encompasses the south-eastern Iranian province of Sistan-Baluchestan (the second largest province of Iran with it’s capital Zahedan) where frequent attacks on Iran’s security forces have taken place.

5.Which private sector bank has launched the industry’s first debit card based authentication solution on the National Payments Corporation of India’s(NPCI’s) e-Mandate Application Program Interface(API) platform?
Veiw Answer
Answer:Kotak Mahindra Bank
Kotak Mahindra Bank (Kotak) has launched the first debit card-based authentication solution on NPCI’s (National Payments Corporation of India) e-Mandate (electronic mandate) API (Application Program Interface) platform, thus being the first ever Destination Bank to go live with both Net Banking and Debit Card-based e-mandate authentication.

6. According to credit rating agency Fitch, which became the first central bank in the Asia-Pacific region (APAC) to begin an interest rate easing cycle floated by benign food inflation and easier global financial condition?
Veiw Answer
Answer:Reserve Bank of India
The Fitch ratings notified that the Reserve Bank of India (RBI) becomes the first central bank in the Asia-Pacific region (APAC) to begin an interest rate easing cycle floated by benign food inflation and easier global financial condition. The Monetary Policy Committee (MPC) chaired by Shaktikanta Das, RBI Governor, had cut rates in February and April by citing prospects of benign inflation. In the 4 months of 2019, the RBI has cut policy interest rates 2 times by 0.25% each to a one-year low of 6%. This is the 1st back-to-back rate cut since the MPC was formed in 2016. Inflation at 2.9% has stayed within the RBI’s comfort zone of 4% (with +/- 2%). Fitch reports stated that the fiscal slippage relative to RBI’s targets has brought about stalling of fiscal consolidation.

7. Name the Cryptocurrency Exchange in India, that has launched the first Indian Platform for Wholesale Cryptocurrency Trading.
Veiw Answer
Answer: BuyUcoin
BuyUcoin has introduced a new and unique platform for wholesale cryptocurrency trading. This platform works on ‘free trading model’ which means it charges zero fees on any trade. This wholesale platform also known as OTC (Over-the-counter) Desk allows users to trade on a large scale with low price fluctuations. This new platform will help to improve the problem of liquidity of cryptocurrency in the Indian market. This will also help in quicker transactions, better prices and market stability.

March 2019 Current Affair MCQ Questions and answers-

1.Who has been awarded the top prize of mathematics 'Abel' for 2019?
Veiw Answer
Karen Unlenbeck

2. What is the name of private sectior allience for disaster resilient communities set up by india?

3.Who has been appointed as the cheif minister of Goa after maonohar Parrikar's demise?
Veiw Answer
Promod Sawant

4. What is the natural host of west nile Virus, which killed a six-year-old Boy in kerela?

5.What cause dry eye disease?
Veiw Answer
Indequate tear production

6. Between which two countries, joint exercise 'MITRA SHAKTI' is held annually?
Veiw Answer
India-Sri-Lanka

7.Spetial Stamps were reslesed on Ice Stupas bulit in which place ?
Veiw Answer
Ladakh

Febuary 2019 Current Affair MCQ Questions and answers-

1.Who has been awarded the top prize of mathematics 'Abel' for 2019?
Veiw Answer
Karen Unlenbeck

2. What is the name of private sectior allience for disaster resilient communities set up by india?

3.Who has been appointed as the cheif minister of Goa after maonohar Parrikar's demise?
Veiw Answer
Promod Sawant

4. What is the natural host of west nile Virus, which killed a six-year-old Boy in kerela?

5.What cause dry eye disease?
Veiw Answer
Indequate tear production

6. Between which two countries, joint exercise 'MITRA SHAKTI' is held annually?
Veiw Answer
India-Sri-Lanka

7.Spetial Stamps were reslesed on Ice Stupas bulit in which place ?
Veiw Answer
Ladakh

January 2019 Current Affair MCQ Questions and answers-

1.Who has been awarded the top prize of mathematics 'Abel' for 2019?
Veiw Answer
Karen Unlenbeck

2. What is the name of private sectior allience for disaster resilient communities set up by india?

3.Who has been appointed as the cheif minister of Goa after maonohar Parrikar's demise?
Veiw Answer
Promod Sawant

4. What is the natural host of west nile Virus, which killed a six-year-old Boy in kerela?

5.What cause dry eye disease?
Veiw Answer
Indequate tear production

6. Between which two countries, joint exercise 'MITRA SHAKTI' is held annually?
Veiw Answer
India-Sri-Lanka

7.Spetial Stamps were reslesed on Ice Stupas bulit in which place ?
Veiw Answer
Ladakh

December 2018 Current Affair MCQ Questions and answers-

1.Who has been awarded the top prize of mathematics 'Abel' for 2019?
Veiw Answer
Karen Unlenbeck

2. What is the name of private sectior allience for disaster resilient communities set up by india?

3.Who has been appointed as the cheif minister of Goa after maonohar Parrikar's demise?
Veiw Answer
Promod Sawant

4. What is the natural host of west nile Virus, which killed a six-year-old Boy in kerela?

5.What cause dry eye disease?
Veiw Answer
Indequate tear production

6. Between which two countries, joint exercise 'MITRA SHAKTI' is held annually?
Veiw Answer
India-Sri-Lanka

7.Spetial Stamps were reslesed on Ice Stupas bulit in which place ?
Veiw Answer
Ladakh

November 2018 Current Affair MCQ Questions and answers-

1.Name the heaviest satellite launched in orbit by an Indian launch vehicle, GSLV-Mk III D2, from Sriharikota, Andhra Pradesh, on 14th November 2018?
Veiw Answer
Karen Unlenbeck

2. Where was India’s first specialized hospital for elephants unveiled on 17th November 2018?
Veiw Answer
Answer: Mathura, Uttar Pradesh
On November 17, 2018, India’s first specialized hospital for elephants was unveiled at Churmura village in Mathura, Uttar Pradesh. It is located close to the elephant conservation and care centre of Wildlife SOS. The medical centre offers the following: wireless digital X-ray, laser treatment, dental X-ray, thermal imaging, ultra-sonography, hydrotherapy and quarantine facilities, medical hoist for lifting elephants.

3.Which branch of IIT has developed India’s first microprocessor ‘Shakti’?
Veiw Answer
Answer: IIT Madras
India’s first indigenous microprocessor, ‘Shakti’, has been designed by the Indian Institute of Technology Madras (IIT Madras) to reduce reliance on imported microprocessors in communication and defence sectors.

4.What is the rank of Indian passport in the latest ranking of the Global Passport Index?
Veiw Answer
Answer: 66
On October 31, 2018, in the latest ranking of the Global Passport Index, The Indian passport was ranked 66th in the world. The position of 66 has been improved nine notches since the previous year and means that the Indian passport holders has been granted visa-free access to 66 countries. Singapore and Germany have the world’s “most powerful” passport with access to 165 countries.

5.Which state is developing India’s first ‘Justice City’?
Veiw Answer
Answer: Andhra Pradesh
Andhra Pradesh is building a world-class and India’s first ‘Justice City’ within its new capital Amaravati with the vision to provide a state- of-the-art ecosystem built on latest technology for supporting the judicial system in the state.

6. Which word has been named Word of the year 2018 by Oxford Dictionary?
Veiw Answer
Answer: Toxic
On November 15, 2018, Oxford Dictionary announced ‘Toxic’ as the Word of the year 2018. The sheer scope of its application that has made it the standout choice as there has been a 45% increase in the number of times people have looked up the word on its website. In 2017, the word was “youthquake” and in 2016 it was “post-truth”.

7.Which district was renamed as Ayodhya by Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath on 7th November 2018?
Veiw Answer
Answer: Faizabad
On November 7, 2018, Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath renamed Faizabad as Ayodhya, the birthplace of Lord Ram. The Faizabad district comprises the twin towns of Faizabad and Ayodhya on the banks of the river Saryu. He also announced a medical college that would be named after Lord Ram’s father in the epic Ramayana, Raja Dashrath. An airport in Ayodhya will be named after Lord Ram.

October 2018 Current Affair MCQ Questions and answers-

1.Who was selected as India’s first ‘Miss Trans Queen’, in Mumbai, on 7th October 2018?
Veiw Answer
Answer: Veena Sendre
On 7th October 2018, Veena Sendre from Chhattisgarh was selected as India’s first ‘Miss Trans Queen’, in Mumbai. Veena Sendre defeated Namita Ammu of Tamil Nadu and won the title at the national-level beauty contest. Veena Sendre is a former Miss Chhattisgarh. She hails from Mandir Hasaud village in Raipur. She had dropped out of school when she was in 5th standard.

2. United Nations Children’s Fund (UNICEF) and which organization announced India’s status as a polio-free country?
Veiw Answer
Answer: World Health Organization (WHO)
On October 13, 2018, the United Nations Children’s Fund (UNICEF) and the World Health Organization (WHO) announced India’s status as a polio-free country. The risk of children getting vaccine derived poliovirus was “minimal” in India which came up in the backdrop of oral polio vaccine vials being found contaminated with the type-2 polio virus. They also asserted that all vaccines provided under the Universal Immunization Programme (UIP) are safe.

3.How many medals did India win in the 2018 Asian Para Games held in Jakarta, Indonesia, from 6th to 13th October 2018?
Veiw Answer
Answer: 72
From 6th to 13th October 2018, 2018 Asian Para Games was held in Jakarta, Indonesia. China topped the medal tally with 319 medals including 172 gold medals. Second place was occupied by Korea with 144 medals and third position by Iran with 136 medals. India occupied 9th Place by winning a total of 72 medals with: 15 gold, 24 silver and 33 bronze medals. In 2014 India won 33 Medals and in 2010 India won 14 Medals.

4.Who has won the Wildlife Photographer of the Year 2018 awarded by London’s Natural History Museum?
Veiw Answer
Answer: Marsel van Oosten
On October 18, 2018, Dutch photographer Marsel van Oosten has won Wildlife Photographer of the Year 2018. It was awarded by London’s Natural History Museum. He got the award for his photo titled “The Golden Couple,” which is the striking photo of a pair of endangered golden snub-nosed monkeys in central China’s Qin Ling Mountains. Second place in the competition was awarded to Skye Meaker, 16, who won the Young Wildlife Photographer of the Year 2018 award.

5.Uttar Pradesh cabinet decided to change the name of Allahabad city to _______, on 15th October 2018?
Veiw Answer
Answer: Prayagraj
On October 15, 2018, Uttar Pradesh cabinet decided to change the name of Allahabad city to Prayagraj. It was announced by the state Health Minister Siddharth Nath Singh. It was renamed after proposal to do so ahead of 2019 Kumbh Mela during Chief Minister Yogi Adityanath’s trip to Allahabad.

6. Who has signed the richest contract in the history of sports, which is a 5-year deal worth $365 million (over Rs 2,680 crore) with streaming service DAZN?
Veiw Answer
Answer: Canelo Álvarez
Mexican boxer Canelo Álvarez has signed the richest contract in the history of sports, which is a 5-year deal worth $365 million (over Rs 2,680 crore) with streaming service DAZN. As per the deal, 28-year-old Canelo Álvarez will participate in 11 fights, from December 15, 2018. The previous richest contract was a 13- year, $325-million deal signed by baseball player Giancarlo Stanton of New York Yankees’ team in 2014.

7.Who was sworn-in as the 46th Chief Justice of India (CJI), on 3rd October 2018?
Veiw Answer
Answer:Justice Ranjan Gogoi
On 3rd October 2018, Justice Ranjan Gogoi was sworn-in as the 46th Chief Justice of India (CJI). Justice Ranjan Gogoi was administered the oath by President Ram Nath Kovind. He is the first Chief Justice of India from the north- east. His term will end on November 17, 2019. He replaces Dipak Misra.