Number System MCQ Questions and answers-


1. The sum of 11101 + 10111 equals ________.
Answer : 110100
2.Convert the binary number 1001.00102 to decimal.
Answer : 9.125

3. Convert hexadecimal value 16 to decimal.
Veiw Answer
Answer : (22)10

4. A computer language that is written in binary codes only is _____
Veiw Answer
Answer : machine language

5. The octal equivalent of 1100101.001010 is ______
Veiw Answer
Answer : 145.12

6.The input hexadecimal representation of 1110 is _______________
Veiw Answer
Answer : E

7. A bit in a computer terminology means either 0 or 1.
Veiw Answer
Answer : True

8. Convert the binary equivalent 10101 to its decimal equivalent.
Answer : 21

9. Which of the following is not a binary number?
Answer : 11E

10. Which of the following is the correct representation of a binary number?
Answer : (000)2